ECU & Electronics Discuss electronics and related components within.

Synergy hybrid question

  #1  
Old 11-02-2016, 02:55 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2016
Posts: 4
Default Synergy hybrid question

I have an 08 hybrid with 190,000 miles on it. Love the car, but apparently mine has a unique issue.


From what I understand, under normal driving conditions the electric motor is supposed to take you up to speed for the first 10-30mph depending how hard you press the pedal and how full the battery is.


Mine doesn't. As soon as you press on the pedal the gas engine fires up. The ONLY time it does anything different is if I'm going downhill and I BARELY have my foot on the gas. Or if I get up to 30-35mph, let go of the gas so the engine shuts down, then GENTLY put pressure on the pedal again to maintain the speed on a flat surface. ANY sort of acceleration or going up even the slightest of hills will start the gas engine again.


I'm getting around 31-35mpg depending on the day (I drive Uber in Seattle), so not TOO concerned about the mileage, but I read somewhere that the CVT on these doesn't like being used below 10mph and will burn out. I'm concerned about needing a transmission soon if this keeps up. The rest of the car is showroom and everything works fantastic. So I see no reason I won't get another 100,000 miles out of it.


Please help. I am a moderate shade tree mechanic, been working on cars for 30+ years, just have little to no experience in hybrids.
 
  #2  
Old 11-02-2016, 11:38 PM
Super Moderator
Join Date: Jan 2008
Location: PTW
Posts: 11,742
Default

Not up on Hybrid.

Does the EV not engage when the is engine is cold but OK when hot?

Does the EV finally engage after 2-3 minutes?

Down hill the system goes into regeneration mode.

The CVT is working the same way, electric or gas power.

Might pop over to GreenHybrid - The Interactive Hybrid Car Resource or Toyotanation.com Camry Hybrid section and ask these questions.
 
  #3  
Old 11-03-2016, 12:48 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2016
Posts: 4
Default

Originally Posted by toyomoho View Post
Not up on Hybrid.

Does the EV not engage when the is engine is cold but OK when hot?

The first minute or so after starting the EV works as it's supposed to as far as I can tell. The EV works in tandem with the gas engine all the time, but it doesn't work by itself (except when the gas engine is warming up).

Does the EV finally engage after 2-3 minutes?

Down hill the system goes into regeneration mode.

Regenerative braking is all the time (even more so the first 1/4" or so of brake pedal). I can hear it working if I have my window open.


The CVT is working the same way, electric or gas power.

Might pop over to GreenHybrid - The Interactive Hybrid Car Resource or Toyotanation.com Camry Hybrid section and ask these questions.
Thanks for your insight and help.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
crhannig
New Member Area
2
07-29-2014 10:57 AM
jypuckett
Engine & Internal
1
07-30-2011 10:10 AM
SAEdholm
General Tech
1
07-10-2009 01:26 AM
caspersgrin
New Member Area
4
01-11-2008 03:34 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Synergy hybrid question


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.